close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej
  • DYPLOMACJA PUBLICZNA

  • 16 marca 2016

    Jak smakuje Polska? Na to pytanie stara się odpowiedzieć Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce o angielskim tytule „Polish Culinary Paths”. Chińska, japońska oraz koreańska wersja językowa to publikacje, przygotowane dla Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP oraz Ambasady RP w Seulu.

    Ponad 140-stronicowe pełne pięknych fotografii wydanie zaprasza wszystkich w niezwykłą podróż przybliżając smaki i zapachy kuchni polskiej. Dzięki książce czytelnicy poznają historię polskiej kultury żywieniowej, a także popularne składniki oraz produkty. Rys historyczny uzupełniony jest legendami, podaniami, jak również odwołaniami do znanych osobistości (między innymi: Fryderyka Chopina, Mikołaja Kopernika, Marii Konopnickiej, Bolesława Leśmiana), sztuki i literatury.

    Publikacja zwiera ponadto 16 prostych przepisów kulinarnych.

     Autorką książki i większości zdjęć jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS i blogerka kulinarna; zdobywczyni pierwszego Grand Prix dla Polski w prestiżowym międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards.

    Ścieżki polskich smaków w jęz. japońskim

     

    Ścieżki polskich smaków w jęz. koreańskim

     

    Ścieżki polskich smaków w jęz. chińskim

     

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: