close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej
  • DYPLOMACJA PUBLICZNA

  • 23 maja 2017

    W słoneczny weekend 19-21 maja największy festiwal gastronomiczny na Węgrzech Gourmet Fesztivál przyciągnął kilkadziesiąt tysięcy fanów wyszukanych doznań smakowych. Zagranicznymi gwiazdami festiwalu byli polski szef kuchni Wojciech Modest Amaro i pochodząca ze Słowenii Ana Roš, wybrana w tym roku najlepszym na świecie szefem kuchni wśród kobiet.

     

    Po tym jak w 2016 roku na Gourmet Fesztivál bardzo dobrze odebrana została prezentacja Mateusza Wichrowskiego z restauracji Brasserie Warszawska, tym razem organizatorzy postanowili zaprosić legendarną już postać współczesnej kuchni polskiej. Wojciech Amaro został przedstawiony tutejszej publiczności jako ważna postać dla rozwoju gastronomii w całym regionie, twórca pierwszej restauracji nad Wisłą, która otrzymała gwiazdkę Michelina i trafiła nawet na listę "The world’s 50 best restaurants".

     

    Podczas czterodniowego pobytu w stolic Węgier Wojciech Amaro zaserwował własnoręcznie przygotowany bigos podczas obiadu dla osób starszych i bezdomnych. Gotował również na żywo na dużej scenie festiwalu oraz przygotował 8-daniową kolację dla 50 osób nazwaną „8 Moment heartmade by Atelier Amaro”. W menu znalazły się typowe dla polskiej kuchni produkty bazowe jak kapusta, grzyby, rabarbar czy borówki. Oczywiście nie mogło zabraknąć nawiązania do tegorocznego motta festiwalu, czyli truskawek i mangalicy. Co ciekawe, część składników została zebrana dzień wcześniej w budapeszteńskich lasach. Do każdej potrawy podawano wyłącznie polskie alkohole, m.in. nalewki Karola Majewskiego, cydr, Gin Lubuski, a nawet wino śliwkowe. Polski gość udzielił kilku wywiadów, w tym dla największego portalu internetowego index.hu i telewizji TV2. – Gastronomiczna oferta polskich miast przeżyła w ostatnich latach prawdziwą rewolucję. Zapanowała moda na chodzenie do restauracji, spędzania czasu z przyjaciółmi na targach śniadaniowych, uczestniczenia w szkoleniach. Warto to samo przeżyć, korzystając z jednego z pięciu dziennie lotów do Warszawy. W Atelier Amaro trzymamy się filozofii gotowania blisko rytmu natury, korzystając z jej darów, stąd nasze menu zmienia się co tydzień. Niebawem ruszamy z nowym projektem łączącym dobrej jakości i przystępną cenowo kuchnię z ważnym celem społecznym   – powiedział w wywiadzie dla węgierskiej edycji magazynu Forbes. Tutaj można obejrzeć pozdrowienia Wojciecha Amaro nagrane w Instytucie Polskim w Budapeszcie: https://www.youtube.com/watch?v=pJtqO5dJt4U.

     

    Gourmet Fesztivál to trzydniowa możliwość poznania – w samym centrum Budy w parku Millenáris - najlepszych węgierskich restauracji, szefów kuchni, cukierników, winiarzy, wytwórców palinek, piwa i nalewek oraz produktów regionalnych. Oferta jest bardzo szeroka: od street food do fine-dining. W programie znajdują się pokazy na żywo na scenie, warsztaty gotowania i degustacje. Moderatorami są czołowi węgierscy celebryci i eksperci kulinarni, dzięki czemu festiwalowi towarzyszy olbrzymie zainteresowanie mediów.

     

    Instytut Polski w Budapeszcie wsparł podróż Wojciecha Amaro wraz z zespołem. Zaangażował się również w działania promocyjne i medialne. Ważnym partnerem projektu była firma Eastore Kft. z Warszawy, która od kilku lat aktywnie wspiera rozwój polsko-węgierskich kontaktów na niwie gastronomicznej.           

     

    DSC09307
    DSC09309
    DSC09313
    DSC09320
    DSC09322
    DSC09327
    DSC09330
    DSC09335
    DSC09342
    DSC09346
    DSC09350
    DSC09361
    DSC09377
    DSC09378
    DSC09402
    DSC09429
    DSC09438
    DSC09465
    DSC09466
    DSC09469
    DSC09470
    DSC09479
    DSC09480
    DSC09485
    DSC09490
    DSC09493
    DSC09497
    DSC09505
    DSC09510
    DSC09511
    DSC09514
    DSC09524
    DSC09530
    DSC09537
    DSC09554

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: